Zrušení daně z nabytí nemovitosti?! Spekulace či realita?

Zrušení daně z nabytí nemovitosti?! Spekulace či realita?

Vláda se konečně rozhoupala k důležitému kroku, který bude úlevou pro všechny kupující nemovitostí. Zruší se daň z nabytí nemovitosti?

 

 

Vláda ještě před 1. květnem 2020 spolu s dalšími rozhodnutími týkajícími se opatření proti důsledkům koronaviru schválila tolik očekávané zrušení daně z nabytí nemovitosti. Tyká se to všech vkladů, které nabyli právní účinnosti od prosince 2019. To znamená, že lidé, kteří měli lhůtu pro podání přiznání do 31. března, kterou ministerstvo kvůli pandemii odložilo do konce srpna, již daň platit nebudou. Proto, kdo již od prosince 2019 daň zaplatil, tak mu bude vrácena, nebo může požádat o vratku. Metodika zatím není přesně stanovena.

 

Co je to vlastně ta daň z nabytí nemovitosti? Daň z nabytí nemovitosti od roku 2016 platí kupující. Platí se ze staveb i pozemků. Neplatí se z novostaveb a jsou od ní osvobozeni ti, kteří nemovitost získali v dědictví či darem. Její sazba činí 4 % a počítá se ve většině případů z kupní ceny, což při dnešních cenách nemovitostí představuje dost často statisíce korun. Jedná se navíc o částku, kterou dost často nelze financovat hypotečním úvěrem a to zvyšuje nároky na vlastní zdroje kupujícího či vyšší LTV nemovitosti. Ten si tak musí kromě standardní akontace ve výši 20 % z kupní ceny (pokud počítáme, že hypotéka je ve výši 80 % LTV) připočítat ještě 4% navíc. A to dělá při koupi bytu v ceně 3 milionů korun celých 720 tisíc korun.

 

Už zbývá jen poslední krok a to, aby toto zrušení posvětila poslanecká sněmovna, ale díky tomu, že opozice k tomu má kladný postoj, tak je to více než pravděpodobné. 

K tomu všemu nás ještě čeká velké plus, že si stále můžete odečítat úroky z úvěrů. Platí to pro všechny smlouvy, kde právní účinky vkladu nastaly, nebo nastanou do konce roku 2021.

 

Dalibor Stříbný, Explicit Reality

Barbora Stodůlková, Explicit Invest

 

 



Zlepšujte svou finanční gramotnost

a dostávejte Explicit News pravidelně

Pohlídám za vás trendy na trhu a informuji o příležitostech jako první. No spam.

Podobné články: