Jak na udržitelné investování a přístup k životu

Jak na udržitelné investování a přístup k životu

 

Když se řekne slovo „investice“, většina z nás si představí investici převážně do cenných papírů a jiných finančních aktiv. Nicméně investice mohou být pro nás aktuální i v jiných oblastech, než jen v těch finančních. Zde se zaměříme na několik oblastí, ve kterých se výborně úplatní citát „nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci“. A právě investice do kvalitních produktů a věcí je přesně tou investicí, která se nám vrátí nejen ve zdraví nás i planety, ale často i v úsporách v našich peněženkách.

 

 

Zdraví jako základ

 

První důležitou investicí, kterou považuji za klíčovou, jsou zdravé lokální potraviny. Ačkoliv se mohou zdát nálepky jako „bio“ a „bez chemie“ jen marketingovým trikem, který nás připraví o peníze, je důležité brát kvalitní potraviny jako investici do svého zdraví. I když jsou jednotlivé postřiky, kterými se konvenční potraviny stříkají, brány jako nezávadné, stále není úplně jasné, jaký vliv má kombinace těchto různých chemikálií na naše tělo v dlouhodobém horizontu. Často se tak stáváme chemickými laboratořemi, u kterých není jasné, kdy vybuchnou.

 

Vzhledem k tomu, kolik jídla konzumujeme, by nestříkané potraviny měly být základem našeho stravování. Právě nakupováním kvalitnějších nestříkaných potravin investujeme do svého zdraví, což nám naše tělo v dlouhodobém horizontu pozitivně vrátí. 

 

Kvalitní nestříkané potraviny najdete například na farmářských trzích, případně využijte některé z „bedýnkových systémů“. Ty fungují převážně ve velkých městech a firmy vám přivezou až domů bedýnky plné kvalitní lokální zeleniny a ovoce.

 

Život bez chemie je vhodné uplatnit i v jiných oblastech, a to v oblasti kosmetiky a drogerie. Pokud si nejste jistí, jestli využíváte opravdu přírodní výrobky, hledejte některý z certifikátu jakými jsou například Ecocert, Cosmebio či Certifikovaná přírodní kosmetika

 

Další velkou investicí, převážně u žen, je oblečení. Právě u oblečení je důležité klást důraz na kvalitu, nikoliv kvantitu. Řetězce značek oblečení ve velkých nákupních domech na nás chrlí jednu kolekci za druhou, a ačkoliv jsou tyto kousky oblečení levné, většinou nevydrží déle než pár měsíců. Po pár měsících se začnou zmenšovat, barva vybledne anebo začne materiál vypadat obnošeně. 

 

Proto je nejlepší volbou vyhnout se těmto řetězcům a raději zajít do obchůdku některé z malých lokálních značek oblečení, které kladou velký důraz na materiály, které používají. Často též šijí lokálně, takže kvalita je úplně jinde. Ačkoliv jsou tyto kousky oblečení o něco dražší, vydrží vám mnohem lépe. 

 

Zároveň se mnoho z těchto lokálních značek čím dál tím více zaměřuje na používání přírodních materiálů, nákupem jejich zboží tudíž uděláte službu i své pokožce. Dlouhodobé nošení materiálů na bázi plastu není příliš prospěšné, vyměňte tedy polyester ve svém šatníku třeba za len, konopí či bio bavlnu.

 

Raději sdílet než nakupovat

 

Investice nicméně vždy nemusí být jen o tom, že si pořídíme ten nejkvalitnější výrobek na trhu. Občas je nejlepším finančním rozhodnutím si žádnou věc vůbec nekoupit, a radši místo toho využít sdílenou ekonomiku. 

A co to vlastně je? Je to systém, ve kterém si věci (ať už se jedná o nářadí, elektronické spotřebiče, kola či byty) lidé půjčují, když je zrovna potřebují, a poté je nechají opět kolovat dál mezi ostatní. Systém funguje na principu vzájemné důvěry, kdy se předpokládá, že danou věc jen využijete, jak zrovna potřebujete, ale nijak ji nepoškodíte ani nezničíte. Je to často zdarma či za nějaký poplatek, který je obvykle výrazně nižší, než kdybyste si produkt sami koupili a museli se o něj starat. 

V České republice najdete sdílenou ekonomiku na mnoha různých úrovních. Může se jednat o půjčení vrtačky, kola či obrovského bytu na víkend. Z tohoto systému mají ideálně profitovat všichni, kteří jsou do něj zapojeni. Lidé, kteří si věci půjčují, ušetří na nákupu, a lidé, kteří půjčování zajišťují, si z něj často něco vydělají. Výše výdělku obvykle závisí na tom, jaké mají vlastníci s projektem úmysly.

Z oblíbených systémů sdílené ekonomiky je možné zmínit například sdílení kol Rekola nebo třeba sdílenou knihovnu věcí Library of Things v Praze.

 

Pozor na greenwashing

 

Ve chvíli, kdy začneme řešit kvalitní a ekologické věci, se můžeme setkat s jedním zásadním problémem, a to greenwashingem. Greenwashing je pojem, který se používá pro strategie firem, které přesvědčují zákazníky, že se chovají odpovědně a ekologicky, ačkoliv jim o to ve skutečnosti vůbec nejde a často naopak svým fungováním planetě ještě více ubližují.

Převážně se s tímto problémem můžeme setkat v oblastech kosmetiky či módy, ale bohužel čím dál tím více také ve financích.

Právě v oblasti financí se greenwashing nejčastěji vyskytuje ve dvou formách. První způsob je založení často fiktivní firmy, která nabízí investici do zdánlivě ekologického nápadu. Protože mnoho lidí na slovo „eko“ slyší, hrnou se první investice a celý tento princip začne fungovat na principu letadla. Není zde tedy žádný reálný produkt, který by vydělával, podvodníci jen zneužívají toho, že lidé na zelené téma slyší.

Bohužel věřím, že na kombinaci finanční a ekologické motivace spousta jedinců skočí, o to jsou tyto projekty nebezpečnější. V této oblasti navíc hrozí, že můžete ztratit i velké množství peněz.

Druhou formou greenwashingu jsou často líbivé názvy zelených fondů, jejichž spojení s ekologií však často končí u názvu. Například oblíbená zkratka ESG, která označuje společensky odpovědné firmy, je v tomto případě poměrně problematická. Ačkoliv by fondy, které jsou zkratkou ESG označeny, měly obsahovat ty nejvíce ekologicky fungující firmy, problémem je, že nejsou často vyloučeny určité sektory, ale jsou vybírány „nejlepší z nejlepších“. Tedy například nejekologičtější firma v oblasti těžby ropy, což bohužel pro investora se silným ekologickým cítěním zřejmě nesplňuje jeho požadavky na “zelenou investici”.

Pokud si chcete být opravdu jistí, že fond, do kterého chcete investovat, je ekologický, je důležité zkoumat jeho složení. Podívejte se na firmy a sektory, které obsahuje, a díky tomu získáte nejlepší přehled, do čeho investujete. Zároveň pokud je pro vás ekologie a udržitelnost planety při investování důležitá, najděte si takového finančního poradce, pro kterého budou tyto hodnoty rovněž klíčové. Díky tomu budete mít jistotu, že vaše peníze jdou právě tím směrem, který je v souladu s vaší filosofií.

Ekologické cítění v oblasti investování nemusí být na škodu. Ačkoliv jsou některé ekologicky zaměřené fondy o něco dražší, zažívají nyní poměrně pozitivní vývoj, takže to může být zajímavou investiční oblastí do budoucna. Rovněž politická situace je této oblasti stále více nakloněna.

 

Jak jsme si řekli, investice nemusí být nutně jen ta „klasická“ do určitých investičních aktiv, ale může být i do kvalitního zboží, které nám buď vydrží dlouhá léta nebo prospěje našemu fyzickému zdraví. Proto bychom měli přemýšlet nad investicemi ve všech oblastech, nejen těch finančních. 

 

Pavla Wernerová



Zlepšujte svou finanční gramotnost

a dostávejte Explicit News pravidelně

Pohlídám za vás trendy na trhu a informuji o příležitostech jako první. No spam.

Podobné články: