Jak si poskládat svůj investiční koláč?

Jak si poskládat svůj investiční koláč?

 

Jak si mám poskládat své investiční portfolio?Tuto otázku vnímáme jako druhou nejčastější hned po tématu vlastního bydlení. Dnešní generace lidí v produktivním věku začíná velmi dobře chápat fakt, že budoucnost a to, jak se budeme mít ve vyšším věku, určují právě rozhodnutí, jak a kam investovat své volné prostředky.

 

Věty jako “teď nejvíce rostou kryptoměny” nebo “zlato je uchovatel hodnoty a je to jistota” či “teď aktuálně vedou ETF nad OPF” můžeme potkat v různých článcích, diskuzních fórech a také v dnes tolik oblíbených podcastech.

 

Tak kdo má vlastně pravdu? Je dobré se řídit nejnovějšími trendy, pravidly, která fungují desítky let, nebo to všechno bude za padesát, sto let jinak?Jedno však platí určitě. Bez určeného cíle, horizontu, plánu a vhodné diverzifikace to nepůjde.

 

V kolika s kolika?

 

Pokud nemám železnou rezervu, tedy 3 - 6násobek měsíčního příjmu, nemá smysl pouštět se do rizikovějších investic. Bez rezervy nám takřka s jistotou přijde do života situace, kdy budeme nuceni “ukousnout” z investičního koláče a to nám pravděpodobně s rozložením investic zamává.

 

Investovat bez předem určených horizontů a částek je jako jet autem bez navigace či mapy. 

 

V prvé řadě je důležité vědět, jakou částku budu v daném horizontu dle svých cílů a představ potřebovat. Na prvním místě jsou cíle, až pak plán, jak jich dosáhnout. Investičních nástrojů je dneska na trhu nespočet. Platí tedy, že když mám určeno, v kolika letech budu danou sumu potřebovat, můžu se posunout k výběru “ingrediencí” do koláče.



Diverzifikace je důležitá. Má smysl se dnes řídit pravidly jako je např. pravidlo tří loukotí?



Jedno ze starých pravidel investování praví, že bychom měli ideálně využívat nástrojů, které vzájemně příliš nekorelují. Korelace znamená vzájemný vztah mezi dvěma procesy nebo veličinami. V tomto případě to znamená, že investiční aktiva a jejich cena na sobě vzájemně nezávisí. Představte si kolo se třemi loukotěmi, které se pomalu a nepravidelně otáčí. Loukotěmi jsou metaforicky označovány tři oblasti, do kterých by dle tohoto pravidla měl každý investor rozkládat (diverzifikovat) své investice. Pod první loukotí se skrývají cenné papíry, druhá symbolizuje komodity a třetí představuje nemovitosti. 

 

Když se na toto pravidlo podíváme okem dnešního běžného investora a porovnáme to s rozložením aktiv dolarových milionářů, je vidět, že stále platí to, že rozdělit majetek do více “loukotí” má svůj velký význam. 



Nemovitosti jsou důležitou ingrediencí v investičním koláči

 

V Česku můžeme za poslední roky zaznamenat velmi zajímavý růst cen nemovitostí. Například takový ideální investiční byt do 60 m2 v lokalitách na severu Čech či Moravy stoupl na ceně i o 20-30 % oproti roku 2019 a v roce 2021 růst cen dále pokračuje. V tomto případě si potvrzujeme, že nemovitost jako aktivum má i dnes v investičním koláči svůj význam.



Akcie jsou ve své stoleté historii nejjistějším investičním nástrojem?

 

Podobného výsledku dosáhly po “koronapropadu” v roce 2020 i akciové indexy. Proč mají akcie své místo v investičním koláči? Akcie jsou i přes svou volatilitu asi historicky nejlepším investičním nástrojem vůbec. Mají už téměř stoletou nepřerušenou historii - je tedy dostatek dat pro jejich analýzu. Tak třeba takový americký akciový trh, berme v potaz třeba index S&P 500, má průměrnou roční návratnost od roku 1926 přes 10 %. Pokud byste v roce 1926 investovali 10 000 Kč, k roku 2020 byste z nich měli přes 77 milionů korun. Složené úročení hraje jednoznačně v náš prospěch.

 

Další velkou výhodou akciových nástrojů může být vyplácená dividenda. Tato dividenda pak může být využita jako zdroj pravidelného pasivního příjmu nebo ji lze využít na rebalancování portfolia.

 

U akcií však platí důležité pravidlo. Akciové indexy mají jistotu výnosného aktiva ideálně na horizont 20 let a je potřeba je diverzifikovat. Jak sektorově, tak regionálně. Sázka na jednu akcii, jeden region či jeden sektor je spekulace, ne investice.

 

“Investice je operace, která po důkladné analýze slibuje bezpečnost vkladu a přiměřený výnos. Operace, která nesplní tento předpoklad, je spekulace.” Benjamin Graham, z knihy Inteligentní investor



Akcie jako diverzifikovanou složku v investičním koláči mohu nakupovat prostřednictvím podílových fondů (třeba i zmiňované akciové indexy jednotlivých regionů) nebo ETF. Každý takový nástroj má svá pro a proti, důležité je opět se rozhodovat podle investičních cílů a ideálně s konzultací odborníka.

 

Dluhopisy a dluhopisové fondy

Dluhopis dle definice je cenný papír zavazující emitenta vyplatit jeho majiteli peněžní obnos uvedený v dokladu včetně příslušného úroku, a to ve vyznačeném termínu.  Zjednodušeně, když si do investičního portfolia přidáte dluhopis, kupujete si závazek nějakého subjektu jako je třeba stát nebo korporace vůči vám jakožto investorovi. Vy subjektu půjčíte peníze na jakýkoliv záměr (expanze, splacení původních závazků, rozvoj,...)  a ten vám pak splácí částku s úroky. Výnosy se u dluhopisů obecně uvádí okolo 3-5 %.

Co je zajímavé, tak příkladem mohou být i starší penzijní připojištění, kde se povětšinou vklady klientů investovaly do státních dluhopisů. V podstatě elegantní řešení, jak si stát s příslibem státního příspěvku (klienti si na něj sáhnou prakticky až při dosažení 60 let), půjčí od svých občanů prostředky na docela dlouhý horizont. 

Rizika dluhopisů? Nejčastěji sem patří úpadek emitenta, ale také úrokové sazby. Po roce 2020 se mnoho subjektů i států dostalo do záporných čísel. Sami si můžeme odpovědět, jaké riziko zde v případě investice do dluhopisů hrozí. Dlouhodobě zde také nemáme takový potenciál růstu, jako u akcií. Na delší horizonty potřebujeme překonat inflaci, která se v ČR nyní pohybovala mezi 2-3 %. A na to nám dluhopisy dlouhodobě nemusí stačit.

 

Komodity, kryptoměny a alternativní investice?

Mezi komodity patří drahé kovy, ropa, ale také zemědělské produkty. Jak u komodit, tak u alternativních investic (umění, veterány, kryptoměny, investiční lahve,...) obecně platí, že spekulujeme na růst ceny.

Podmínkou investice do alternativních investic by měla být znalost daného aktiva a bezpečnost investování do něj. Případně konzultace s odborníkem. S majetkem určeným na konkrétní cíl ideálně nespekulujeme. Obecně se doporučuje s 80-90 % majetku držet osvědčenou investiční strategii a řídit se investičním profilem. S 10 % si pak můžeme hrát, protože taková část majetku je pravděpodobně akceptovatelná, pokud bychom o ni přišli.

Pokud nakupujeme například akciové indexové fondy, proběhlo zde postupně několik analýz a vyhodnocení. Ať už ve velké akciové společnosti jako takové, tak při složení daného fondu. Nástroj je dostatečně diverzifikovaný. To samé obyčejně probíhá při výběru investiční nemovitosti, propočítáme si předpokládaný výnos atd. Stejným způsobem bychom ideálně měli postupovat při nákupu alternativních investic.

Když dodržíme krok za krokem recept na Valašský frgál, nebudeme ve výsledku nepříjemně překvapeni. Jedna desetina nedodržených ingrediencí nebo upraveného postupu nám pravděpodobně chuť tolik nezkazí. Více si však už nemůžeme dovolit. To samé platí i u koláče složeného z různých investic.

 

 



autor: Bára Stodůlková, Explicit Invest





Zlepšujte svou finanční gramotnost

a dostávejte Explicit News pravidelně

Pohlídám za vás trendy na trhu a informuji o příležitostech jako první. No spam.

Podobné články: