Bez finančního plánu je hypotéka nebezpečná. Proč?

Bez finančního plánu je hypotéka nebezpečná. Proč?

Při pořízení nemovitosti na hypotéku se můžeme dostat na rozcestí. Buď se můžeme díky hypotéce vydat cestou k finanční nezávislosti a majetku. Nebo taky zvolíme špatnou odbočku a skončíme v dluhové pasti. Jak to udělat abychom vykročili správnou nohou? Odpověď zní: finanční plán!

 

 

Už víme, že žít celý život v nájmu v ČR je mnohem dražší varianta, než si pořídit vlastní bydlení na hypotéku.

Proč? Citace z našeho článku od Petra Vašíka Nájem vs. hypotéka: "Když se zvyšuje můj příjem díky navyšování mezd, u nájmu peníze, o které se mi navýší mzda dám za navýšený nájem. U hypotéky mám stále stejnou měsíční splátku (zejména při delších fixacích), a tak mi peníze, o které se mi navýší mzda zůstávají. Zde se začínají rozevírat pomyslné nůžky mezi lidmi co žijí v nájmu a lidmi, kteří si vzali hypotéku. 

Čím dříve člověk začne splácet hypotéku za vlastní bydlení a přestane platit nájem, tím dřív se stane svobodným."

 

Díky finančnímu plánu si můžeme jednoduše spočítat, kdy na danou hypotéku dosáhneme, jakou akontaci potřebujeme a také jak rychle ji dokážeme splatit. Součástí kvalitního finančního plánu by mělo být téma předčasné splacení hypotéky.

 

Finanční plán pracuje s klientovým cashflow, tedy s měsíčním tokem klientových příjmů a výdajů. Díky tomu dokážeme poměrně přesně naplánovat, kdy pomocí investičních nástrojů buď hypotéku doplatíme nebo ještě v lepším případě vytvoříme rezervu např. na nákup další, tentokrát investiční nemovitosti na pronájem. Jak by se Vám líbilo, kdybyste mimo nemovitosti, kterou obýváte vlastnili i jednu další, která vám pomůže díky zisku z pronájmu splácet obě hypotéky? Více jsme o tomto tématu psali v článku Hypotéka, aneb je nutné se zadlužovat do 70 let?

 

Finanční plán počítá s variantou BEZPEČNÉ HYPOTÉKY. Tedy nám zabezpečí na případné výpadky příjmu a naplánuje nám přesnou výši měsíčního zatížení díky splátkám. 

Co když přijdeme o práci nebo nás zasáhnou zdravotní problémy? I na takové případy myslíme. Vždy předkládáme jako řešení variantu bezpečné hypotéky. A to pojištěnou hypotéku s rezervou nad rámec splátky. Ideálně s delší fixací, abychom třeba na 10 let dopředu přesně věděli, kolik nám splátka bude zabírat místa v měsíčním cashflow a podle toho mohli plánovat rozpočet.

 

O bezpečné hypotéce jsme psali v článku Bezpečná hypotéka a mluvili v našem podcastu PENÍZE NIKDY NESPÍ. Poslechnout si ho můžete zde:

 

 

Pokud máme vhodného parťáka na cestu k finanční svobodě, vše jde snáz! V Explicitu vám rádi pomůžeme se sestavením finančního plánu a poradíme s veškerými kroky.

 

 

Barbora Stodůlková, Explicit Invest



Zlepšujte svou finanční gramotnost

a dostávejte Explicit News pravidelně

Pohlídám za vás trendy na trhu a informuji o příležitostech jako první. No spam.

Podobné články: