Pojištění pro nastávající maminky - věc důležitá, či je radši všechno lepší nechat náhodě?

Pojištění pro nastávající maminky - věc důležitá, či je radši všechno lepší nechat náhodě?

Pokud plánujete rodinu, jistě jste se už zamýšleli nad tím, jak si naplánovat rozpočet na období mateřství tak, aby všechno vycházelo a rodina nežila od výplaty k výplatě. Co je však dobré mladé ženě zajistit ještě vůbec před otěhotněním?

V minulosti již jsme na téma zkušenosti s rizikovým těhotenstvím a jeho plněním psali článek, a to o případu vykrytého rizikového těhotenství naší klientky Kamily. Od té doby však uplynulo dost času a pojišťovny se velmi posunuly v krytí rizik pro nastávající maminky a přizpůsobují své pojistné podmínky stále zvyšujícím se problémům populace vůbec počít dítě či komplikacím miminka po porodu.

 

 

Jaké zajištění by pro nastávající maminku mělo být ALFA OMEGA?

Mezi naprosto nezbytné zajištění pro budoucí těhotenství patří zajištění výpadku příjmu v případě rizikového těhotenství a nutné hospitalizace. Nabízí ho dnes již několik pojišťoven na trhu. Další nezbytným pojištěním je tzv. pojištění PRO ŽENY, které obsahuje veškeré krytí rizik jako mimoděložní těhotenství, vrozené vady novorozence či narození vícerčat. Pojistné podmínky a čekací doby se značně liší, takže je důležité oslovit odborníka, který vám tyto záležitosti srovná. Hospitalizace se doporučuje navýšit, klientka tak může během pobytu v nemocnici po porodu čerpat kompenzaci "porodného" a to až devět tisíc korun při běžném pobytu. Nově pojišťovny přicházejí s připojištěním asistované reprodukce, tedy krytí těchto nákladů a to až do 45 let věku rodičky!

Myslíte, že asistovaná reprodukce je přece krytá na 3 pokusy zdravotním pojištěním? To je sice fakt, nicméně co veškeré náklady okolo? Co případy, kdy žena podstoupí tento zákrok po 39. roku věku, kdy už toto není kryto? Slyšeli jste o případech komplikací při asistované reprodukci? Existuje spousta případů, kdy žena musela nastoupit na pracovní neschopnost a bylo nutné provést i operaci (mimoděložní těhotenství, odejmutí vejcovodu atd.). Připomeňme si tedy několik současných faktů a statistik ohledně asistované reprodukce v Česku:

 

  1. každý 5. pár v Česku má problém počít dítě
  2. 5% dětí se narodí z umělého oplodnění, je 41.000 umělých oplodnění ročně
  3. průměrný věk rodičky při umělém oplodnění je 35 let
  4. ze státního zdravotního pojištění jsou hrazeny 3 pokusy, a to do věku 39 let ženy
  5. příčiny neplodnosti jsou: 40% žena, 40% muž, 20% oba či nezjištěno
  6. další pokus stojí v základu 50.000 Kč

 

 

Jak moc dopředu řešit takové pojištění a kolik to stojí?

V tomto případě nenechávejte nic náhodě milé maminky! Minimální čekací doby na taková připojištění je 8 měsíců, obvykle 12 měsíců! A to ještě nepočítáme, jak moc dopředu je důležité plánovat vůbec období mateřství a pokles příjmu. Více jsme na toto téma hovořily v našem videu Kolik stojí dítě.

 

 

A za kolik se dá takové pojištění pro nastávající maminky pořídit? Obecně se cena za ženská připojištění bude pohybovat mezi 400 až 500 Kč na měsíc, tedy 13 až 16 Kč na den. Čím mladší žena se pojistí, tím samozřejmě levněji.

 

Rady a tipy na závěr?

  1. Nenechávejte nic náhodě. Čím dříve se před těhotenstvím zajistíte, tím lépe zajištěna budete a tím i méně za pojištění zaplatíte
  2. Plánujte celé období mateřské. Jak rozpočet, tak rizika, která hrozí.
  3. Konzultujte případy s odborníkem, který vám srovná vaše možnosti.

 

 

Barbora Stodůlková, Explicit Invest



Zlepšujte svou finanční gramotnost

a dostávejte Explicit News pravidelně

Pohlídám za vás trendy na trhu a informuji o příležitostech jako první. No spam.

Podobné články: