Pohádka o levné hypotéce

Pohádka o levné hypotéce

Hypotéky a levnější?

Sazby měly šplhat ke 4% v tomto roce, a v jednu to chvíli vypadalo, že této hranice dosáhnou. Opak se stal pravdou. Banky jsou s blížícím se koncem roku nuceny tlačit sazby dolů, a tak se předhání s nejrůznějšími akcemi pro klienty.

 

  1. Standarní sazby okolo 2,89%
  2. Výjimkové bez doplňkových produktů kolem 2,39%
  3. Jedna banka přišla s nabídkou za určitých podmínek a pojištěním na 2,04%
  4. Jiná zase se sazbou od 1,8%, podle toho, koik pněz si u nich na účtu necháte odloženo.

 

 

Krásné že?

Tak a teď Vám tu pohádku o jednoduché a krásné hypotéce malinko pokazíme. Mohlo by se zdát, že tento článek je o sazbách a lákadlo na nízké sazby. Člověk si zajde do banky, zařídí hezkou sazbu a má vyhráno….

ANO i NE. Je dobré vědět, že na trhu jsou i hezké nízké sazby a bezpochyby na to slyší i spousta lidí. Podobných titulků najdete na internetu či facebooku spustu. Dávají tak lidem pocit, že si zvládnou sami ve své vlastní bance zařídit VIP podmínky, a nepotřebují se o tom s nikým radit, a nebo ještě hůře, naklikají si hypotéku sami online.

 

Příběh dnes už dlouholetého klienta a naše začátky v Brně.

  1. Koupě a rekonstrukce bytu za 4 mil Kč - klient si řešil sám
  2. K hypotéce bankou uzavřené pojištění - na pobočce si klient zařídil bez rady odborníka
  3. V první chvíli se zdá vše v pořádku. Jak se říká: "Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají". 

 

Pokračování příběhu již probíhalo odlišně:

  1. Po konci fixace mu jeho vlastní banka dala o 1% vyšší sazbu, než bylo v té době na trhu (rozdíl 2 500 Kč/měs)
  2. Ukázalo se že pojistka je o 400 Kč měsíčně dražší, než kdyby ji sjednal s nezávislým odborníkem dostattečně dopředu. Klient měl navíc zdravotní problémy a musel do nemocnice měsíc po uzavření hypotéky a nemoc se táhla 3 měsíce.
  3. Myslíte si, že banka kryla pracovní nechopnost, léčbu, nebo měl nějaké peníze navíc pro ženu s dětmi?
  4. NE! Klient nedostal ani korunu a rodina bohužel vyčerpala všechny rezervy (nový byt, žena na mateřské, muž hlavní živitel s dobrým příjmem).

 

 

Klient se ve finále musel obrátit na naši společnost, zda bychom mu s čerpáním a podmínkami k hypotéce nepomohli. Jenže tenkrát si ji zařizoval na bance sám. Banka tedy nechtěla s externí společností o těchto podmínkách vyjednávat a vše bylo velmi složité. Nová pojišťovna jej už na to, s čím se léčil nepřijala do pojištění, a bankovní pojistka jeho probléímy dle svých omezených pojistných podmínek nekryje. Klienta to stálo ve výsledku spoustu času, nervů i peněz, které mohl věnovat rodině a svému zdraví.

Toto je jeden z mnoha příběhů, které máme spojené s vyřizováním hypoték a bydlení. Příběh naštěstí dopadl dobře, díky hypotečním specialistům, metodikům a kontaktům, které jsme v té době měli k dispozici, a pomohli nám s vyřešením situace.

A klient, který s námi nyní již spolupracuje dlouhodobě, byl opravdu vděčný, že v dané době měl komu napsat, a poradit se. Pochopil, proč je důležité "psát pohádku" s jedním člověkem = jedním poradcem. Proč mít za sebou odborníka, který se v oboru vyzná, a není v kontaktu jen ve chvíli, když se uzavírají smlouvy, ale i když se stane nějaké nepříjemnost nebo nehoda.

Hypotéka není banán "V AKCI". Plán, který finanční porace připraví, skrývá v sobě mnoho let zkušeností, informací z praxe, metodických pokynů a informací od specalistů. To vše zabaleno a vytištěno v jednoduché podobě s obrázky s pár čísly na několika A4.

Nenechte se napálit líbivou reklamou, mnohdy schovanou za zdánlivě hezký obrázek. Zaplatíte desetitisíce, ne-li statisíce.

 

 

Petr Vašík, Explicit Invest



Zlepšujte svou finanční gramotnost

a dostávejte Explicit News pravidelně

Pohlídám za vás trendy na trhu a informuji o příležitostech jako první. No spam.

Podobné články: