Jak ovlivní Koronavirus ceny nemovitostí v ČR?

Jak ovlivní Koronavirus ceny nemovitostí v ČR?

Takovou otázku dostáváme v poslední době od klientů hodně často.  Ohrozí koronavir realitní trh, anebo se ho vůbec nedotkne?

  1. Pandemie mohou, ale nemusí realitní trh ovlivnit. O dopadu rozhoduje síla nákazy a její vliv na zdraví obyvatel. Krizový plán počítá, že by mohlo Koronavirem v České republice onemocnět až 3 mil. občanů. To zní děsivě, ale běžnou chřipkou v ČR každoročně onemocní 1, 5 až 3, 5 mil. lidí a dva tisíce lidí ročně chřipce podlehne. Koronavirus byl poprvé objeven v roce 1937. U člověka byl poprvé prokázán v 60. letech minulého století.
  2. Tzv. Wuhanský koronavirus je znám až od minulého roku. U tohoto typu koronaviru stále chybí dostatek informací, tak aby lidstvo bylo schopno odhadnout a zvládnout všechna nebezpečí. Úmrtnost 7 procent je opravdu vysoká. Když se ale podíváme na úmrtnost podle věku, zjistíme, že nejohroženější skupinou jsou senioři ve věku 70 let a více. U lidí v produktivním věku do 59 let je pak úmrtnost velmi nízká. Jestliže se statistiky úmrtnosti způsobené koronavirem zásadně nezmění, nebude mít zásadní vliv na hospodářství ani na ceny imobilií - nemovitostí! Samozřejmě, pakliže by epidemie trvala déle nebo nabrala nový rozměr, může se vše změnit. 

 

  1. Avšak v tuto chvíli to nikdo neví. Kupní ceny nemovitostí jsou určeny nabídkou a poptávkou na realitním trhu. Pandemie způsobující úmrtí velkého rozsahu či ochromení lidské populace by způsobila pokles poptávky po nemovitostech. 
  2. V současné době jediný znatelný pokles cen, je pokles cen pronájmů v centru Prahy a to zejména z důvodu "stopky" služby Airbnb a odlivu cizinců z Prahy. Takový nájem v centru Prahy za 10.000 Kč měsíčně už jsme dlouho neviděli. Je možné, že větší města nadále pocítí pokles cen předražených nájmů v centru, a celkově pokles cen, které byly lehce "přifouknuté.
  3. Převis nabídky nad poptávkou by vedl k poklesu cen nemovitostí. Smrtelná pandemie by jistě způsobila pokles výkonnosti ekonomiky. Pandemický krizový plán České republiky předpokládá, že tři měsíce trvající pandemie může způsobit pokles Hrubého domácího produktu (HDP) od 1, 5 % až do 3 %. To by se samozřejmě projevilo poklesem kupní síly, která utlumí poptávku po nemovitostech. 
  4. Pokles kupní síly by taktéž způsobil, že se více občanů dostane do problémů se splácením hypotečního úvěru a byli by nuceni realitu prodat. Tím by se ještě více zvýšila nabídka nemovitostí na realitním trhu a jejich přebytek by dál tlačil ceny dolů.V současné době nikdo neví, jak dlouho tato situace může trvat, proto vám odpověď nikdo nebude moci dát přesnou. 
  5. Příroda je mocná a lidské poznání stále tak omezené. Mějme proto před silami přírody respekt a v sobě pokoru. Bohužel obojí lidstvo ztrácí. A proto to nejlepší, co můžete v boji proti infekčním chorobám udělat, je sportovat, zdravě se stravovat, otužovat se, nekouřit, dodržovat hygienické návyky, a dalšími způsoby podporovat svůj imunitní systém. A hlavně zachovejte klid. Stresové chování a strach oslabuje imunitu a panika nic nevyřešení, spíše naopak. Každá krize byla ve výsledku pro lidstvo pozitivním ponaučením a přežijí ji ekonomicky zdravé subjekty. A tak je to i s nemovitostmi.

Dalibor Stříbný, Explicit Reality







Zlepšujte svou finanční gramotnost

a dostávejte Explicit News pravidelně

Pohlídám za vás trendy na trhu a informuji o příležitostech jako první. No spam.

Podobné články: