Jak ovlivňuje finanční trh "druhá vlna" koronavirová?

Jak ovlivňuje finanční trh "druhá vlna" koronavirová?

Blíží se podobný akciový propad jako na jaře 2020? Vyplatí se nakupovat zlato či stříbro? Bude opět stejná příležitost "levně" nakoupit investiční nástroje? Jak zvládnou některé české firmy omezení daná ze strany vlády? Pokud si kladete podobné otázky, pojďte číst.

Investice a druhá vlna

Pokud bychom měli zdůraznit, jaká bezpečná pravidla platí pro finanční trh v podobných krizových situacích, jako je tato, opakovali bychom z části dvě zásadní rady z jara 2020. V březnu jsme publikovali článek týkající se 7 rad pro začínající investory v době krize.

  1. Mějte finanční rezervu! Tu odhalíte díky správně nastavenému finančnímu plánu. Nedoporučujeme za každou cenu investovat, když nemáte k dispozici volné finanční prostředky. Optimální je mít minimálně 6 měsíců pokrytých. Pokud jste se od jara zaměřili na vytvoření rezervy, jste na dobré cestě.
  2. Diverzifikujte své portfolio! Investujte své volné peníze mezi více investičních nástrojů. Možné riziko ztrát díky tomu zmírníte. Buďte si ale jistí do čeho investujete a konzultujte situaci na trhu s odborníkem, ideálně s takovým, který Vám poskytne pravidelný servis.

 

 

Co se týká akciového trhu v září 2020,  trhy byly ovlivňovány především nadcházejícími prezidentskými volbami v USA a stále pokračující koronavirovou epidemií. Na začátku září sice ještě americké akcie přepisovaly historická maxima, ale během druhé poloviny měsíce to šlo s nimi spíše z kopce než do nových závratných výšin. 

Zářijová korekce na akciových trzích byla dána ať už vývojem u technologických akcií, tak i postojem amerického Kongresu, který se dosud nebyl schopen dohodnout na fiskálním stimulu pro koronavirovou krizi. Na trzích se také začíná projevovat nejistota blížících se listopadových prezidentských voleb a určitou otázku vyvolalo i samotná nemoc prezidenta Trumpa.

Americké akcie - Index S&P tak v září tratil téměř 5 %, evropský index STOXX 600 klesl asi o 1 %. Emerging markets ztratily asi 3 %

Aktuální info k 26.10: "Akciové trhy od Evropy po USA zažily perné pondělí. Frankfurtský benchmark Dax odepsal skoro čtyři procenta a takový softwarový gigant SAP, který se nechal slyšet, že lockdown tvrdě zasáhl poptávku po jeho produktech, padal dokonce o více než 20 procent, což představuje nejhorší den od devadesátek. Žádná lahůdka to však nebyla ani ve Státech, kde se pro změnu index S&P 500 vydal na nejhorší denní sestup za poslední měsíc."

Pro některé pravidelně investující investory je toto impuls k "nákupu indexů ve slevě". Pozor však na unáhlené kroky, opět platí výše uvedené rady.

Co se týká dluhopisů, už na jaře jsme upozorňovaly na možnost, že někteří emitenti rizikových dluhopisů nemusejí vlivem restriktivních opatření států dostát svým závazkům. Pokud máte zainvestovanou značnou část svých rezerv do dluhopisových portfolií, doporučujeme přehodnotit strategii a konzultovat další postup s odborníkem.

Obecně platí, že komodity jako zlato či stříbro během krizí akciového trhu rostou na hodnotě, v září však cena zlata dále nepokračovala přes hranici 2 000 USD. I tak patří zlato k velmi rostoucím aktivům za tento rok, od začátku roku 2020 o 30%, stríbro pak o 36%.

 

Ceny nemovitostí a druhá vlna koronavirová

Ptáte se, zda během posledních pár měsíců klesaly ceny nemovitostí? Musíme vás zklamat a to minimálně v lokalitách jako Zlín, Brno, Uherské Hradiště, kde působíme... Jak můžete vidět na webu naší explicitní realitky, poptávky stále převišují naši nabídku. I tak se však mohou vyskytnout zajímavé investiční příležitosti. Problémem je však poměrně vyprázdněná Praha a lokality, které nabízejí krátkodobé pronájmy tipu Airbnb, což může dostat do problémů majitele nemovitostí, kteří je pořídili na úvěr a všeobecně vlastníky investičních nemovitostí. Více o lukrativních nemovitostech a jak se k nim dostat zde.

 

 

Jak se na druhou vlnu připravit a mít jistotu?

S našimi klienty pravidelně konzultujeme připravenost na druhou vlnu vládních restrikcí. Platí fakt, že pokud máme rezervu a během rozvolněného léta jsme se na ni zaměřili, dále zrevidovali dostatečnost kvalitního zajištění příjmu, můžeme mít poměrně velkou jistotu. Přemýšlíte nad tím,  jak mít takovou jistotu? Více o jistotě, cestě k finanční nezávislosti a finančním plánu jsme psali zde.  

 

zdroj: Stanislav Pánis, Patrik Hudec, J&T Banka

Forbes

podcasty a videa Peníze nikdy nespí

autor: Barbora Stodůlková, Explicit Invest

 



Zlepšujte svou finanční gramotnost

a dostávejte Explicit News pravidelně

Pohlídám za vás trendy na trhu a informuji o příležitostech jako první. No spam.

Podobné články: