10 explicitních pravidel, jak se chovat jako investor v krizi

10 explicitních pravidel, jak se chovat jako investor v krizi

Ve spolupráci s Vámi klademe důraz především na ochranu Vašich příjmů a také již získaného kapitálu. Proto jsme pro Vás sepsali 10 důležitých pravidel, jak se jako investor chovat v krizi.

 

  1. Mějte správně nastavený finanční plán! Máte nastavenou rezervu na šestiměsíční nutné výdaje? Odolejte pokušení všechnu rezervu použít na investování. To jsou dlouhodobé cíle. Nevíte jak si efektivně a rychle vytvořit rezervu a co nejdříve začít investovat? Přečtěte si náš článek 10 tipů jak udržet svoji cashflow na uzdě a vytvořit prostor pro investování
  2. Dále si ověřte, že máte správně nastavené zajištění výpadku příjmů. Nesprávné zajištění rizik může mít extrémní dopad na Vaše fungování. Více jsme psali v článku zde

 

 

  1. Ověřte si, že Vás Vaše hypotéka příliš neškrtí! Jak má vypadat bezpečná hypotéka jsme psali v článku Bezpečná hypotéka a refinanc v době krize.
  2. Prověřte se svým poradcem, zda máte strategickou alokaci zdrojů na krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé investiční cíle. A taktéž,  že máte dostatek hotovosti na případný nákup při investičních příležitostech. Mějte globálně i sektorově diverzifikované portfolio! Jistě, spoustu z nás láká jen si tak kliknout na internetu, koupit si nějakou tu akcii přes aplikaci a čekat, jak "zázračně" zbohatneme... Jenže v takovou chvíli se nejedná o investování, ale o spekulaci. S klientskými portfolii v Explicitu zásadně nespekulujeme a to ani na dlouhodobý horizont. Nemáme v rukou křišťálovou kouli a netočíme kolem štěstí. Investice bezpečně alokujeme do neutrálního portfolia. Dáváme pozor na kreditní riziko, specifické riziko,  riziko úpadku emitenta, úrokové riziko, riziko finanční páky, přílišnou korelaci jednotlivých aktiv i měnové riziko.
  3. Nesnažte se "časovat trh". Opět by se jednalo o spekulaci. Nikdo nedokážeme odhadnout (a nejlepší portfolio manažeři velkých investičních společností se o to poukoušejí léta) přesné "dno", "bod zvratu" a jak dlouho bude krize nebo expanze trvat. Například akciové trhy mohou spadnout o 10 %, o 20 %, o 30 % i více procent. Pád trhu může trvat 2 měsíce nebo také 2 roky a návrat na původní hodnoty může trvat 6 měsíců nebo také pár let. U akcií prostě počítáme s dlouhodobým horizontem, pravidelností a na krátkodobé cíle využíváme krátkodobou rezervu. Nerozhodujeme na základě emocí, ale na základě plánu.
     
  4. V průběhu krize komunikujte se svým poradcem. Jednou řež, dvakrát měř platí v investicích dvojnásob. Pamatujte na to, že Váš poradce se investicemi zabývá stejně tolik času, jako vy se věnujete své vlastní profesi. 
  1. Nikdy se nerozhodujte pro nákup investičních nástrojů jen na základě minulé výkonnosti! Vždy se dívejte vpřed, ne vzad. Je to jako při jízdě na kole nebo na motorce, je potřeba vidět nejlépe až za horizont! 
  2. Nikdy nekupujte cenný papír jen proto, že cena klesla. Samotný pokles by neměl být důvodem k unáhlenému nákupu. Důvodem by měla být dobrá a strategická investice do aktiv, které v portfoliu potřebuji vzhledem ke svým cílům a situaci. Tedy na základě mého finančního plánu.
  3. Můžou příjít situace i investiční příležitosti, které jste ještě nezažili. Proto je důležitý pravidelný servis ze strany Vašeho poradce a pravidelná komunikace toho, co se na trhu děje, co můžeme očekávat a jak reagovat. Psali jsme více v článku: Kolik mohu vydělat na to, že mi poradce poskytne pravidelný servis.
  4. Vzdělávejte se v oblasti investic pravidelně! Díky našim živým vysíláním, záznamům a videím budete vždy vědět aktuální informace. Pokud nemáte čas sedět u obrazovky, pusťte si náš podcast Peníze nikdy nespí třeba v autě nebo do sluchátek. Najdete ho na Spotify, v aplikaci Spotify i na jiných platformách.

 

 

Barbora Stodůlková, Explicit Invest

zdroj: KFP



Zlepšujte svou finanční gramotnost

a dostávejte Explicit News pravidelně

Pohlídám za vás trendy na trhu a informuji o příležitostech jako první. No spam.

Podobné články: